“Solucan Akıllı” Robot
Misafir Yazarlar, 22 Aralık 2014ALİ MUSA ARSLAN – Openworm araştırmacıları solucan beynini robota yüklediler. Projedeki araştırmacılar bir solucanın 302 nöronunun haritasını çıkarıp küçük bir robotu kontrol eden yazılıma aktardı.
Bilim adamları ilk olarak 1986 yılında solucanın sinaptik bağlantılarını yayınladılar. Solucanın beyni 302si nöron olmak üzere 1000 hücreden oluşuyor. Bu nöronlar 7000 sinapsa sahipler. İnsan beyni ise 86 milyar nörondan ve 1014 ün üzerinde sinapstan oluşmakta. Her ne kadar bunun gibi deneylerin daha karmaşık organizmaların yüklenmesine yardım ettiği söylense de Singularity Avrupa Zirvesi Günlüğü serisinde de belirtildiği gibi daha alınacak çok yol var. Buna karşın araştırmacılar da kendilerini yürüyebilmemizden önce emeklememiz gerekir diye savunuyorlar.
Robotun çalışma prensibi kabaca şu şekilde: robotta, sensörler hayvanın beyninin algılayacağı biyolojik girdilerin yerine geçiyor. Bilgisayarda çalıştırılan, yazılımdaki motor nöron simülatörleri robotun motorlarını sanki sağ ve sol grup kaslarmış gibi çalıştırıyor. Dışardan hiç bir şekilde programa müdahale edilmeden karşılaştığı durumlar karşısında robot solucana çok benzer tepkiler veriyor. Araştırmacılar nerdeyse robotun bile kendisinin solucan olduğunu düşündüğüne inanmakta.
Bilim adamları OpenWorm robotun uyarılmış dijital beynin biyolojik beyin gibi hareket edebileceğini bize gösterdiği sonucuna varmaktadır. Bilim adamlarının solucan projesindeki hedefi bir bilgisayar içinde sanal bir solucan oluşturmak. Bunun başarıya ulaşması halinde ise nihai hedef olan insan beyninin bilgisayara yüklenmesi için çalışmalar başlayacak. Ve tabi nihai hedeften beklentileri ise yapay zekanın da gelişmesiyle dijital olarak sonsuza kadar yaşamanın kapıları açılmış olacak(!). (bkz. Avatar 2045 ve C Planı , 2045 İnisyatifinin Ölümsüzlük Projesi )
1 Ekim 2017
24 Eylül 2017
17 Eylül 2017