İnternet bağlantılı Barbie
Misafir Yazarlar, 21 Mart 2015ALİ MUSA ARSLAN – Oyuncak yapımcısı Mattel, ToyTalk ile güçlerini birleştirerek çocuklarla karşılıklı konuşabilen Hello Barbie’yi geliştirmeye karar verdi. Barbie ToyTalk tarafından geliştirilmiş olan ses tanıma platformunu kullanacak. Mattel’in sözcüsü bu fikri oyuncağı kullanan kızlardan aldıklarını, oyuncakla ilgili bir numaralı isteğin Barbie ile konuşabilmek olduğunu söylüyor. Hello Barbie interaktif oyunlar oynayabilecek, masal anlatıp şakalar yapabilecek. Aynı zamanda çocukların konuşmalarını dinleyip zamanla onlara uyum sağlayacak. Mesela bir çocuk dans etmeyi sevdiğinden bahsetmişse, oyuncak daha sonraki konuşmalarında buna atıf yapabilecek. Oyuncağın satış fiyatının 75 dolar civarı olması bekleniyor.
Oyuncak endüstrisi eski oyuncakların akıllı versiyonlarıyla dolmaya başladı. Geçen kasımda Vivid Toy ses tanıyan ve Google çeviriyi kullanabilen Cayla’yı piyasaya sürmüştü. Ocakta, güvenlik araştırmacısı Ken Munro yazılımında bir zafiyet tespit etti. Oyuncak çocuklara uygun olmayan şeylerin söylettirilebileceği şekilde yazılımı kırılabiliyordu.
Kickstarter’da yeni fonlanan, IBM’in süperbilgisayarı Watson tarafından işletilecek bir grup oyuncak geliştirmeyi hedefleyen bir proje var.
İnternet gibi içinde her şeyi barındıran bir ağa bağlı oyuncakların çocuklara etkilerinin neler olabileceği tartışılmakta. Şirketler oyuncakların içeriğinde beyaz liste ve kara listelerin bulunacağını garanti ediyorlar fakat bu yine de yeterli bir açıklama gibi durmuyor. Ne kadar kara liste olursa olsun bu bütün kötü içeriği engelleyemeyecektir. Ayrıca bu oyuncakların çocukların hayal güçleriyle oyun oynamasının önüne geçeceği, geleneksel oyun oynama tarzının sonunu getireceği sebepleriyle de eleştiriliyor. Ancak buna karşı bu oyuncakların yalnızca geleneksel oyun tarzını geliştireceğini iddia edenler de var, çocukların bazen internete bağlı modda, bazen de hayal güçlerini kullanarak geleneksel şekilde oynayabileceğini söylüyorlar. Fakat daha önce Teknoloji Canavar mı yazısında geçtiği gibi teknoloji bir kere kabul edildi mi ne yapmak için tasarlandıysa onu gerçekleştirecektir, yararları ve zararları eşit dağılmayacaktır. Burada karşılıklı konuşma için tasarlanmış bir oyuncak bebeği geleneksel tarzda kullanmak, televizyonu kitap okuma lambası olarak kullanmak gibi olacaktır, evet yapılabilir fakat karşılaşması güç olacaktır, bu bebeklerin şarjı bitmediği ya da bebekler yeterince eğlenceli olduğu sürece çocukların onlarla geleneksel şekilde de oynayacaklarını düşünmek yalnızca bir hüsn-ü kuruntu olacaktır.
1 Ekim 2017
24 Eylül 2017
17 Eylül 2017