Endgame Projesi
Davut Demirhan, 23 Nisan 2015Önümüzdeki günlerde oyun, homo ludens (oynayan insan), oyunun hakikati konularında yazılar yazmak niyetindeyiz. Bugün de enteresan bir oyun/kitap projesinden bahsedeceğiz.
Endgame kitap, artırılmış gerçeklik oyunu ve film gibi alanlara uzanan kapsamlı bir proje. Projenin ilk etabı bir kitaptı ve Ekim 2014’te tüm dünyayla birlikte Türkiye’de de raflarda yerini aldı. Kitap Türkçe’de “Endgame: Çağrı” adıyla yayınlandı. Orijinal ismi “Endgame: The Calling” olan kitabın ismindeki “Endgame” bölümü hangi dile çevrilirse çevrilsin değiştirilmeden bırakılıyor.
Kitabın konusu ilginç. Tüm insanlık uzaylı bir üstün ırk tarafından yaratılmış. Uzaylılar insanları altın madenini çıkarmada köle olarak kullanmak için yaratmışlar. Binlerce yıldır insanları uzaklardan izleyip vakti geldiğinde Endgame’i başlatmayı bekliyorlarmış.
Kitabın başında ise insanlığın eylemleri sonucu dünyada işler çığırından çıktığında uzaylı üstün ırk Endgame’i başlatıyor. Kurallara göre oyunu kazanacak olan tek oyuncunun ırkı haricindeki tüm insanlık yok olacak. Yani bir ölüm kalım ve tüm bir mensubiyetin ölüm kalımı üzerine bir oyun. Binlerce yıldır 12 ırkın ileri gelenleri arasında nesilden nesle aktarılan bu bilgi ile her ırk kendi oyuncularını eğitmiş ve ne zaman başlayacağı belli olmayan bu oyuna hazırlamış. Kurallara göre oyuncuların 13-20 yaş arasında olması gerekiyor. Hazırlanan oyuncu 20 yaşını geçtiğinde o ırkın sıradaki yaşı uygun bir başka üyesi oyuncu oluyor. Sıfatları oyuncu olmasına rağmen Endgame binlerce yıldır hiç başlamadığı için aslında önceki nesillerden kimse oyunu oynamamış ve hazırlanmakla yetinmişler. Kitabın başında oyun da başlıyor.
Hikayede Endgame oyuncularının 13-20 yaş aralığında olması kuralı ergenlere hitap etmenin kolay bir yolu gibi gözüküyor. Zaten kitabın okumayı sevmeyen, yüzeysel yeni nesle hitap ettiği kolayca görülüyor. Kısa, basit cümleler, tatsız klişeler, yer yer ucuz müstehcenlik… Kitap edebi yönden epey kötü olmasına rağmen ilgi çekici bir yanı var. Kitapta bir bulmaca dizisi gizli ve çözen ilk kişi ödül olarak yaklaşık 500.000 Amerikan Doları değerinde altından ibaret olan ödülün sahibi olacak. (Bu arada yukarıda bahsettiğimiz yaş aralığı kuralı sadece kitabın hikayesinde geçerli, bulmacaları çözmek ve ödülü kazanmak için böyle bir yaş şartı yok) Tanıtımda söylendiğine göre “Dünya’nın bir yerinde gizli olan anahtar” ile bu altınların kilitli olduğu yer açılacak. Bu arada altınlar Las Vegas’ta bir otelde korunuyor ve altınları canlı olarak izlemek mümkün. (Sabit durdukları için bu canlı yayın pek ilginç değil)
Projeye göre bu kitap, 3 kitaptan oluşacak serinin ilk kitabı. Diğer kitaplarda da aynı şekilde ödüllü bulmacalar olacak ve ödül her kitapta biraz daha artacak. İlk kitap bulmacası için belirlenen maksimum süre geçtiğimiz Ekim ayından itibaren iki yıl. İki yıl içinde sonuca ulaşan olmazsa ödül en çok ilerleme kaydedene verilecek. 3 ana kitap, filmler, artırılmış gerçeklik oyunu vs’yi de düşününce projenin uzun soluklu olduğu anlaşılıyor.
(ilk filmin fragmanı)
Şu anda kitap bulmacasıyla doğrudan bağlantılı olmayan ancak aynı hikaye etrafında giden paralel bir oyun daha var. Şu adreste yayınlanan videolar üzerinden ilerleyen bu oyunda bir ödül yok ve topluluk halinde çalışmak teşvik ediliyor. Kitap bulmacası için ise bireysel çalışmak esas ve yardımlaşmak diskalifiye edilme sebebi.
İnsanları yaratan uzaylılar son dönemlerin popüler konularından. Bazı film ve oyunlarda da çokça işlenen bu konunun Uluhiyet’i inkara yeni yaklaşımlar getirmesi Endgame projesinin de ilgimizi çekmesi için yeterli. Ancak projede bundan daha fazlası var.
Endgame’in fikir babası olan Hal Hefner bir sanatçı, çizgi roman yazar ve çizeri, deneyim tasarımcısı, cyber punk etkinlikleri düzenleyen enteresan bir insan. Genel konsepti icat ettikten sonra kitabın yazarlarına satmış. Ancak danışman olarak projeye yardım etmeye devam edeceğini kendi sitesindeki kısa özgeçmişinden öğreniyoruz. Bazı çalışma örneklerini sitesinden inceleyebilirsiniz. Özellikle “Serpent Seed (Yılan Tohumu)” adlı evrenine ait olan Gates adlı şu çizgi romana göz atabilirsiniz. Evrenin isminden başlayarak birçok şeytani öğe dikkatinizi çekecektir. Bu çizgi romanda transhümanist bir distopya tasviri yapıyor ancak Hefner’ın transhümanizm karşıtı olduğunu söylemek zor. Çizgi romanda genetik kontrolün dini bir grup elinde totaliter bir rejim aracı olarak kullanılmasını anlatıyor daha çok. Bir şeyin kötülenerek reklamının yapılması yaygın bir şey. Konuyu gündeme getirmek, konuşulmasını sağlamak önemli. Yani aslında bir distopya tasviri ile de transhümanizm propagandası yapmak mümkün. Hal Hefner’a transhümanizm konusundaki şahsi fikirlerini sorduğum e-postama cevap alabilirsem burada kendisinin net görüşünü paylaşabiliriz. Şimdilik ise bir konferansta yaptığı şu konuşmaya başvurabilirsiniz:
(Gates adlı çizgi romanıyla ilgili kısa bir sunum yapıyor)
Kendisiyle ilgili son dikkat çekmek istediğimiz nokta ise sahibi olduğu Catmonkey adlı ajansın logosundaki Kedi ve Maymun karışımı chimera. Logoyu şurada görebilirsiniz.
Projede Google da yer alıyor. Google bünyesinde bir startup olan ve Ingress adlı artırılmış gerçeklik oyununu yapan Niantic Labs Endgame için de “Endgame: Ancient Truth” (Kadim Gerçek) adlı bir artırılmış gerçeklik oyunu yapma hazırlığında. Google’ın artırılmış gerçeklik konusundaki çalışmalarını “Gölge ile Güneş Arasına İnşa Edilen Dünya” makalesinden hatırlayacaksınız. Bu oyunla ilgili daha detaylı bilgi için şu habere bakabilirsiniz.
Engame’in ilk kitabının bulmacası üç aşamadan oluşuyor ve ilk aşamayı tamamlayanlar var. Bulmacalar kitapta gizlenmiş linklerden ulaşılan bazı siteler üzerinden ilerliyor. İkinci aşama ilk aşamayı tamamlayanlar için birkaç hafta sonra başlayacak. Şahsi kanaatime göre proje sahiplerinin beklediği başarıya ulaşılamadı ve katılım sınırlı kaldı. Belki film ve oyun bu durumu tersine çevirir. Ancak şu an görüldüğü kadarıyla çok sınırlı bir kesim bulmacalarla aktif olarak ilgileniyor. Kitapta dipnotlarda goo.gl kısaltma servisiyle kısaltılmış birçok link var. Bu linklerin tıklanma istatistiklerini sonlarına + işareti koyarak görebiliyoruz. http://goo.gl/fSY56u linki kitapta dipnotlarda verilen ilk link olmasına rağmen şuradan http://goo.gl/fSY56u+ görebileceğiniz gibi şimdiye kadar sadece 95.000 küsur kez tıklanmış. Tüm dünyada aynı anda yayınlanan böyle iddialı bir kitap için çok düşük bir sayı. Büyük ihtimalle bu linke tıklayanların birçoğunun da oyunla şu anda aktif olarak ilgilenmediğini de hatırlamak gerekir. İstatistiklerde tıklanmaların ülkelere göre dağılımını da görebilirsiniz. Göreceksiniz ki aslında Türkiye oyuna ilginin en fazla olduğu ülkelerden biri. Bunun bir sebebi kitabın İstanbul’da başlaması olabilir.
Kitap kısa bir girişten sonra 12 Endgame oyuncusundan biri olan Marcus Loxias Megalos’un hikayesiyle başlıyor. İkamet ettiği adres Hafız Ali Paşa Sk., Aziz Mahmut Hüdayi Mh., İstanbul Türkiye. Bunun sadece Türkiye basımında böyle olduğunu düşünebilirsiniz ancak öyle değil. Tüm basımlarda bu şekilde. Kitabın İngilizce versiyonunun girişini şu linkten okuyabilirsiniz (1. sayfaya bakınız).
Marcus koyu bir Fenerbahçe taraftarı ve hikaye de izlediği bir maç sırasında Şükrü Saraçoğlu stadına düşen ve on binlerce kişinin ölümüne yol açan bir meteor ile başlıyor. Kitapta Türkiye birkaç kez uzunca geçiyor. Özellikle Urfa’daki Göbekli Tepe kitaptaki önemli mekanlardan birisi. Kitabın Türkiye ile bu bağlantısı da ilgi çekici.
Son olarak kitap kapağındaki sembolde görülen, sonsuz işaretine benzetilerek değişik şekilde çizilmiş ouroboros’tan bahsedelim. İlk kitapta, çok açılmadığı halde bir döngü teması var. Uzaylıların insanları yaratması, oyunun oynanması ve bunun zaman içinde çokça ve bir döngü halinde tekrar etmiş olması. Ancak çoğunlukla işareten değiniliyor. Bir yerde ouroboros kelimesi doğrudan geçse de mesele açılmıyor. Muhtemelen sonraki kitaplarda bu konu üzerinde daha çok durulacak. Sonsuz döngü ve ouroboros konusunda şu yazıya başvurabilirsiniz.
Genel hatlarını özetlemeye çalıştığımız Endgame projesi şu an için beklenen başarıya ulaşamamış gözükse de ilerleyen günlerde film ve oyunun da gündeme gelmesiyle bu durum değişebilir. Veya bu proje başarısız olsa da benzerlerinin yapılacağını bekleyebiliriz. Yönlendirilmeye açık gençlere hitap eden ve yüzeysel bir bakışta bile birçok şeytani noktası göze çarpan bu projeye şimdilik dikkat çekmek istedik. Belki önümüzdeki günlerde adını daha sık duyabiliriz.
1 Ekim 2017
24 Eylül 2017
17 Eylül 2017