Ölümsüzlük için Fedakarlık Çağrısı
Bedirhan Sonakın, 26 Nisan 2015Her-An takipçileri için GF2045 (Global Future 2045) çok da yabancı olmayan bir oluşum. Belki de en akılda kalan noktalar GF2045’in Rus zengin Dmitry Itskov’un liderliğinde yürüyen bağımsız bir yapısı ve neredeyse tüm diğer oluşumlardan farklı olarak, inanç ile teknolojinin arasını bulmaya çalışan bir yaklaşımının olmasıydı. Sonuç olarak hedeflenen Avatar projesinin sırasıyla:
- Robot kopyanın yapılması,
- Ölen bir kişinin beyninin robot bir bedende yaşaması,
- Ölen bir kişinin tüm özelliklerinin yapay bir beyne aktarılması,
- Bu üç özelliği taşıyan kişinin artık hologram benzeri bir avatar ile birden fazla yerde bulunabilmesi
aşamalarından geçerek 2045 yılında Avatar D’yi ortaya çıkarmak olarak lanse edilmekteydi. Bilindiği gibi biz de Her-An ekibi olarak New York’ta 2013 yılında düzenlenen etkinliğe katılmış ve izlenimlerimizi paylaşmıştık. Her ne kadar bu etkinlikte problemler yaşansa da, GF2045 yoluna devam etmekte.
Bundan bir kaç gün önce, 23 Nisan 2015 tarihinde GF2045 sitesi, Dmitry Itskov tarafından yapılan bir çağrı ile tüm “ölümsüzlükçü”leri, yeni kuracakları “Elektronik Ölümsüzlük Şirketi”ne (Electronic Immortality Corporation) davet etti. Bu bir gönüllü çalışma daveti, ve davetin son bölümünde ihtiyaç duydukları profilleri (tasarımcı, yazılımcı, sosyal medya yöneticisi, iş adamı ya da ünlüler) sıralayan Itskov, genel olarak da bu potansiyel katılımcılara şu çağırıyı yapıyor:
“….ve aynı zamanda dünyayı değiştirmek, yüksek teknoloji ürünü bir gerçeklik inşa etmek, Avatar ve ölümsüzlük teknolojileri yaratmaya katkıda bulunmak tutkusunu duyuyorsanız….eğer tüm bunlar sizin hayallerinizse ve bunun için fedakarca (kendinizi bir tarafa koyarak) hizmet etmeye hazırsanız….”
Çağrının başında Itskov, kendilerine gelen en sık sorunun, Avatar’ın maliyeti hakkında olduğunu belirtiyor. Kendisi bu soruya Avatar’ın ucuz olacağının ve herkes tarafından satın alınabileceğinin altını çizerek cevap veriyor. Bu süreci hızlandırmak için de bir proje başlattığını söylüyor. Projenin adı ise yukarıda belirttiğimiz gibi “Elektronik Ölümsüzlük Şirketi” (Electronic Immortality Corporation). Mottosu ise “Ölümsüz olmak mı istiyorsun? Harekete geç!” olarak belirlenmiş. Gönüllülerin şirkete sanal bir sözleşme ile dahil olacağını, bu şirketin bir sosyal ağ şeklinde hareket edeceğini ve hatta yaptıkları en ufak katkı için bile gönüllülerin, sanal bir para birimi ile ödüllendirileceklerini belirtiyor. Umudu ise bu sanal para biriminin ileride Bitcoin gibi popüler olabilmesi.
Kurulacak bu şirketin hedefi ise çeşitli ticari projeler ve yardım projeleri yapmak. Hem geleceğe dair projelerin geliştirileceğini hem de daha geleneksel ticari projelerin gerçekleştirileceğini belirten Itskov, bu geleneksel projelere örnek olarak sinema endüstrisini ve bu alanda yapılacak ticari projeleri gösteriyor.
Hedeflenen dört adım ise, öncelikle şirketin tüzüğünü ve konseptini oluşturacak bir uzman grubun toplanması, ardından şirket kimliğinin oluşturulması ve sosyal ağın oluşturulması için birer yarışma açmak, sonrasında deneyimli iş adamlarından oluşan bir yönetim kurulunun oluşturulması ve son olarak da ünlüleri ve halka mal olmuş kişileri bu sisteme dahil etmek şeklinde belirtiliyor.
Öncelikle belirtmek gerekir ki GF2045 henüz yeterli ilgiyi görmeyi başaramamış bir girişim. Internet sitesindeki hareketlilik ve basında görünme sıklıkları o kadar da yoğun değil. Bunun yanında 2013 Haziran’ından beri herhangi bir etkinlik yapmadılar. MIRI, FHI, Singularity Üniversitesi ya da en önemlisi Kurzweil, diğer bir deyişle Google gibi araştırma güçleri de yeterince yok. Diğer tüm oluşumlarda alanlarında kuvvetli bilim insanları varken, GF2045 bir Rus milyarder tarafından yürütülen bir organizasyon. Ortaya koydukları 2045 projesi hakkındaki tüm öngörüler fazlasıyla göz boyamaya yönelik gibi görünüyor.
Ancak yine de 2013 yılındaki etkinlikte yukarıda belirttiğimiz tüm gruplardan katılımcılar vardı. Halen bu sıkı ilişki durumu devam ediyor mu bilmiyoruz ancak bizzat Itskov tarafından yapılan bu çağrı farklı yönlerde değerlendirilebilir. Bir taraftan bu çağrıyı yönünü bulamamış bir organizasyonun çıkış yolu gibi de okuyabiliriz. Bel bağlanan şey bir an önce kitleler tarafından bilinen kişilerin dahil olabileceği bir sistem oluşturmak aslında. Daha önce iki kere bu tarz girişimde bulunulmuştu. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a ölümsüzlük çabalarının desteklenmesi için bir mektup yazılmıştı, ve 2013 etkinliğinin tüm konuşmacıları bu mektubun künyesine dahil olmuşlardı. Bunun yanı sıra Dalai Lama’nın da desteğini almışlardı. Ancak bu iki girişim de sınırlı etkileri olan girişimlerdi. Şimdi ise hedeflenenin, ünlülerin ve kanaat önderlerinin daha yoğun bir biçimde içinde yer alacakları bir oluşum olacağı seziliyor.
Bir diğer bakış açısından ise bu çağrı aslında GF2045’in kuruluş sebebi olarak da görülebilir. Yine yukarıda bahsettiğimiz tüm kurumlar, fazlasıyla bilimsel ve belki de en fazla TED konuşmaları ile kalabalıklara inebilen bir yapıya sahipler. İyi çalışan ve kitlelere inebilecek, süreklilik ve tekrar etme fonksiyonu olan bir yapı aradaki boşluğu doldurma potansiyeli taşıyabilir. Özellikle sinema endüstrisinin zikredilmesini de bu anlamda önemli görüyorum. Kitlelerle iletişimin günümüzdeki halen en güçlü yolu hiç şüphesiz eğlence sektörü. Sinema endüstrisinin yanına, oyun ve müzik endüstrisini ve bu alandaki ünlü isimleri eklediğinizde bu yaygınlaşmanın ne kadar çabuk olabileceğini kestirmek çok da güç değil. Yapılacak bir kaç sinema filmi ve bu filmlerde oynayacak ünlü oyuncuların röportajları bile, hayran kitlesinin zihnine belirli mesajları yollamak için iyi bir yol olarak gözüküyor.
Yukarıda alıntıladığımız, çağrının son paragrafındaki en ilginç husus ise, gönüllülere ölümsüzlük hayali için fedakarca (selflessly) çalışmak için değil hizmet etmek (serve) için çağrı yapılmış olması. Her ne kadar önceki paragraflarda bir sanal para biriminden bahsedilse de bunun ne olacağı meçhulken bu kadar iddialı kelimelerin kullanılmasını fazlasıyla dikkat çekici buluyorum. GF2045’in en başından beri inançları dışlamayan yapısını da dikkate aldığımızda, bu durum bir nevi mistik ya da metafizik sosun halen konuya bulaştırılmaya çalıştığı izlenimi veriyor. Itskov kurulacak sanal bir şirkete hizmet edilmesini ve bunun ben duygusundan uzak fedakarca bir katılım olması gerekliliğini özellikle vurguluyor. Yani ortak bir üst hayal ya da hedef bir “şahs-ı maneviden” bahsediyor. Yapılacak en ufak katkının bile sanal bir karşılığı olan bir “şahs-ı manevi”.
Her-An’daki bir çok makalede Singularity’nin yavaş yavaş yeni bir din, diğer bir deyişle bir dünya dini şekline bürünmesi konusunda analizler yapılmıştı. Bu analizler ve GF2045’in inanç dünyasına yaklaşımı göz önünde bulundurarak şöyle bir analoji yapılabilir. Itskov’un önerisi aslında öte dünya için (sanal alemler) dünyevi açıdan karşılıksız hizmet etmek ve en ufak çalışmanın bile (hardal tanesi!), şu anda herhangi bir geçerliliği olmayan, ancak ileride kurulacak bu öte dünyada kullanılabilecek bir karşılıkla ödüllendirileceği bir sistem kurmak. Çok tanıdık sanki…
“Ölümsüzlük için Fedakarlık Çağrısı” yazısına bir yanıt var
Bir cevap yazın
1 Ekim 2017
24 Eylül 2017
17 Eylül 2017
Sanal para=Hardal tanesi. Singularity felsefesini ve neredeyse her-an.org’un tamamını özetleyen bir analoji. Tebrikler Bedirhan bey.