Derinin Altındaki Kan Akımını Ölçebilecek Sensörler
Misafir Yazarlar, 25 Kasım 2015ALİ MUSA ARSLAN – Günümüzde kan akımını ölçmedeki en iyi aletler hastanın bir kliniğe ya da hastahaneye gitmesini gerektiriyor. Fakat geçici bir dövme gibi deriye yapıştırılan deneysel bir sensör hasta nereye giderse gitsin 24 saat kan akımını gözlemlemeye olanak sağlıyor.
Takılabilir bir sensör hastanın hastahanedeyken anlık alınan bir verinin tüm gün öyleymişçesine değerlendirilmesinden kurtarıyor. Illinois Üniversitesi liderliğinde uluslararası bir ekip deri altı elektroniğiyle kan akımı gözlemlemeyi test etti ve vücut hareket halindeyken bile kan akımını ölçebilmeyi başardı. Bu hastalar günlük yaşamlarını yaşarken de gün boyu devamlı ve güvenilir olarak kan akımının ölçülebileceği takılabilir aletlerin geleceğini işaret etmekte.
Illinois Üniversitesi ekibi U.S. National Institutes of Health, Amerikalı ve Çinli araştırmacıların işbirliğiyle yeni bir takılabilir alet geliştirdi. Makaleleri 30 Ekim 2015’te Science Advances dergisinde yayınlandı, makalenin baş yazarı ise Illinois Üniversitesi’nde mühendislik üzerine doktora yapan Richard Chad Webb.
Webb temel olarak vücut ve tespit edici sistem arasındaki hareketliliği kaldırmaya çalıştıklarını, bunun da hastanın sabit olarak durmasına gerek olmaksızın aynı klinik sonuçları elde etmeye olanak sağladığını anlatıyor. Alet çok ince katmanlar halinde silikon, altın, krom ve bakırdan oluşuyor. Her katman 10 ya da 100 nanometre inceliğine sahip. Fakat ürünün ticarileşebilmesi için daha alınacak yol var. Araştırmacılar hala enerjisinin kendi kendisine yetmesinin ve bilgilerini kablosuz olarak diğer cihazlara nasıl aktarabileceği üzerinde düşünmekteler.
1 Ekim 2017
24 Eylül 2017
17 Eylül 2017