Genetiği Değiştirilmiş Köpekler
Misafir Yazarlar, 6 Kasım 2015ALİ MUSA ARSLAN – Genetik mühendisliği yoluyla fazla kasa sahip bir tazı üretildi. Peki evcil hayvanlarımızın DNAsını ihtiyaca göre uyarlama yolunda mıyız?
Çin’deki bilim adamları gen değiştirmeyi kullanarak uyarlanmış köpekler üreten ilk ekip olduklarını duyurdular. Bunu myostatin diye adlandırılan bir geni silerek kas ağırlığını iki katına çıkararak gerçekleştirdiler. Araştırmacılardan biri olan Liangxue Lai köpeklerin avlanma ve güvenlik güçlerinin kullanımında faydası görülecek, fazla kasa sahip olması ve daha kuvvetli koşma yeteneği olmasını beklediklerini belirtti. Tazıları değiştirmek için CRISPR-Cas9 yöntemini kullandılar.
Lai ve 28 iş arkadaşı geçen hafta Journal of Molecular Cell Biology’de sonuçları yayınladılar. Ayrıca bu projede, farklı DNA mutasyonlarıyla, Parkinson’s ve kas zafiyeti gibi insan hastalıklarına benzeyenler dahil olmak üzere yeni köpekler üretmeyi hedeflemekteler. Projenin amacı ise biyomedikal araştırmalar için hastalıklı model köpekler üretmek. Lai köpekleri tecih sebebini ise metabolik, fizyolojik ve anatomik özelliklerinin insana yakın olması olarak gösteriyor. Tazılar biyomedikal araştırmalar için Çin’de ve ABD’de sıklıkla kullanılmakta.
Lai planlarında ekstra kaslı tazıları çiftleştirmek olmadığını söylüyor. Bununla birlikte diğer takımlar genetiğiyle oynanmış köpekleri hızlıca ticari bir ürün haline getirebilir. Bir başka Çinli Enstitü, BGI, eylülde genetiğiyle oynayarak ürettikleri minyatür domuzları yeni nesil evcil hayvan diyerek tanesini 1600$dan satışa çıkarmıştı.
Myostatin geninin eksikliği doğada da karşımıza çıkabiliyor. Eva Engvall, emekli bilim adamı, köpeklerin içinde bu mutasyonun yalnızca yarış köpeklerinde gerçekleştiğini söylüyor. Bazı istisnai durumlarda, çalışan myostatin geni olmadan doğabiliyor. 2004 yılında doktorlar olağanüstü kaslı bir bebeğin doğduğunu bildirmişlerdi. Çocuğun myostain geninin eksik olduğunu doğrulamışlardı ve dört buçuk yaşındayken üç kiloluk ağırlıkları kaldırabildiği gözlemlenmiştir.
Myostatin geni üzeirnde çok çalışılması ve bunun aşikar sorunlar çıkarmadığı da bilinince, gelecekte atletler için varsayımsal gen dopingi tartışılmasına sıkça rastlanmaktadır. ABDli doktorlar şimdiden Duchenne kas zafiyeti rahatsızlığına sahip çocuklarda kas kaybını yavaşlatmak için gen terapisi deneylerinde myostatini engellemeyi denemektedirler.
“Genetiği Değiştirilmiş Köpekler” yazısına 2 yanıt var
Bir cevap yazın
1 Ekim 2017
24 Eylül 2017
17 Eylül 2017
Attığınız linkteki resmin photoshop ürünü olduğunu algilayamamaniz sasilasi bir durum açıkçası ve dünya tıpkı ilk çağlarda olduğu kadar tehlikeli tek fark tehlikenin daha teknolojik ve modern olması. Her şeyi dine bağlamanız kadar absurd şey yok.
Maalesef bu CRISPR-Cas9 veya bunun gibi yöntemler tehlikeli olmaya başladı. http://www.haber7.com/dunya/haber/1705544-cinin-yeni-deneyi-dunyayi-endiselendirdi Bu linkteki haber ve resim tüylerimi diken diken etti. Şahsen ben de bir makine öğrenmesi araştırmacısı ve derin öğrenme çalışmaya başlayan birisi olarak bu teknolojileri tehlikeli ve hiç de ahlaki olmayan boyutlara ulaşmaya başlamış olarak görüyorum. İleride belki şu Prometheus gibi bu mantalitede insanların yapmış olduğu filmlerdeki gibi insanlar (filmde engineer diye geçiyor) “üretmeye” çalışsalar şaşırmayacağım. Allah sonumuzu hayır etsin diyorum.