D-Wave’in Kuantum Bilgisayarı Klasik Yöntemlere Meydan Okuyor
Ali Fevzi, 13 Aralık 2015Dünyanın, şuan tek ticari kuantum bilgisayarını satan firması D-wave, geçtiğimiz ağustos ayında 1000 qbitlik yeni D-wave 2X sistemlerini piyasaya sürmüştü. 2013 yılında, 500 qbitlik bilgisayarları üzerinde çalışmaya başlayan Google, Nasa ve USRA birlikteliğinden oluşan çalışma grubu, D-wave ile bu yılın eylül ayında yaptıkları, uzun süreli çalışma anlaşmasına istinaden, yeni bilgisayar sistemini denemeye başladılar. Bu çalışmalar neticesinde ulaştıkları sonucu, 8 Aralıkta, Google, web sitesi üzerinden yayınladı.
Araştırmanın amacı farklı değişkenleri olan, farklı optimizasyon (en iyileme) problemlerine en uygun çözümü, en hızlı şekilde bulma üzerine dayanıyor. D-wave’in kuantum tavlama (quantum annealing) algoritması üzerine kurulu kuantum bilgisayarı, simüle edilmiş tavlama (simulated annealing) algoritması ve Kuantum Monte Carlo adı verilen, kuantum sistemlerinin benzetimine dayalı başka bir optimizasyon algoritmasıyla çalışan klasik bilgisayarlara göre 108 kat daha hızlı sonuç verdiği gözlemlenmiş.
D-wave piyasaya ilk sürdükleri kuantum bilgisayardan beri sert eleştirilere maruz kalan bir firma. Çünkü kuantum fiziğinden faydalanma şekilleri diğer araştırma yapan çalışma gruplarından ya da teoride olması öngörülen kuantum bilgisayarlardan farklı. Bu yüzden piyasaya sürdükleri bilgisayarların gerçekten kuantum fiziğinden faydalandığını ve bununda işe yaradığını ispat etmek üzerine makaleler çıkıyor. Bu araştırmada da kendilerinin kullandığı gibi kuantum mekaniğine dayalı algoritmalara benzer algoritmalar ile kıyaslanmış ki, sonuçlarda görülen hız farkı algoritmanın kendinden değil, kullanılan donanımın farklılığındandır ispat edilsin. Çünkü daha önceki yıllarda yapılan test sonuçlarına, algoritmanın başarısı mı? Donanımın başarısı mı? Bilemeyiz gibi eleştiriler gelmişti.
1 Ekim 2017
24 Eylül 2017
17 Eylül 2017