Dünya’nın En Büyük Hayvan Klonlama Merkezi
Misafir Yazarlar, 4 Aralık 2015ALİ MUSA ARSLAN – Çinli bilim adamları, Çinli çiftçilerin et için yüksek talebi karşılayamaması sebebiyle, en kısa zamanda dünyadaki en büyük hayvan klonlama merkezini kuracaklarını duyurdular.
Bu merkez ticari amaçlarla hükümet destekli iş geliştirme alanı olan Tianjin Ekonomik ve Teknolojik Gelişim Bölgesi’nde (TEDA) kurulacak. Burada köpek, sığır ve at gibi çeşitli hayvanlar klonlanacak.
Aslında bu projenin amacı tamamıyla bilimsel değil, daha çok Çin’in büyüyen nüfusunun yemek talebini karşılayabilmek amacıyla yürütülen bir proje. Yaklaşık olarak 500milyon dolara yapılması planlanan proje bir araştırma laboratuvarı, bir gen bankası ve bir de müze içeriyor. Yaklaşık olarak da 2016nın ortalarında tamamlanması planlanıyor.
TEDA projeyi tamamlamak için Boyalife Group’un alt kuruluşu olan Sinica ile anlaşma imzaladılar. Merkez Sinica, Pekin Üniversitesi Moleküler Tıp Enstitüsü, Tianjin Uluslararası Biyotıp Akademsi ve Kore Cumhuriyeti Sooam Biyoteknoloji Araştırma Merkezi iş birliğiyle inşa edilecek.
Merkezin başlangıç olarak ilk yılda 100 bin sığır embriyosu üretmesi, tam kapasite çalışması halinde ise 1milyon üretmesi düşünülüyor. Bu sebeplerle türünün dünyadaki en büyük örneği olacak.
Not düşmek gerekirse, hayvan üretimi için klonlama ABD’de de kullanılmakta, buna karşın bu yılın eylül ayında Avrupa Parlamentosu hayvan klonlamayı ve onların ürünlerini, bu tekniğin hayvanlarda geleneksel üreme metodundan çok daha fazla acıya sebep olduğu gerekçesiyle yasakladı.
Ayrıca bilim adamları bu yöntemle soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya hayvanların da korunmaya alınabileceğini söylüyorlar.
Dünya daha GDO’lu gıdaların sonuçlarını hazmedememişken, sonuçlarının ne olacağını bilmeden yeni teknolojik gelişmelere ticari olarak atılmak nasıl bir tablo ortaya çıkartacak zaman gösterecek. Ancak bilimsel sonuçların incelenmeden bu işin ticarete dökülmesi, pek çok insanın sağlığının hiçe sayılması, belki de türümüzü tehlikeye sokacak yeni gelişmeleri beraberinde getirecektir. Çünkü buna karşı çıkacak ya da tehlikelerini ortaya koyacak bilim adamları çıksa bile bu işlerin “patronlar”ı tarihte de olduğu gibi bu kişilerin seslerini yükseltmesinin önüne geçeceklerdir.
1 Ekim 2017
24 Eylül 2017
17 Eylül 2017