Yapay Zeka ile Video Analizi

, 3 Aralık 2015

ALİ MUSA ARSLAN – Derin öğrenme araştırmacıları videolarda neler olduğunu anlatabilen programlar geliştirmeyi başardı. Daha önce videoda neler olduğunu anlatan altyazılar üretilmişti, şimdi ise Baidu ve Purdue Üniversitesi’nden bir ekip videoda olanları bir paragrafta anlatabilen bir program geliştiridiler.

İlk olarak cümle üretici videodaki kısa zaman aralıklarındaki olayları kısa cümlelerle tasvir ediyor sonrasında paragraf üretici cümleler arasındaki bağa göre videodaki olayları tasvir eden kapsayıcı bir paragraf oluşturuyor. Baidu ve Purdue Üniversitesi’nin bu çalışması internette yayınlandı. (Daha önceden yine Purdue Üniversitesi’nin de içinde bulunduğu kalabalık bir ekibin Darpa için Mind’s Eye (Akıl Gözü) projesinde benzer bir teknoloji üzerinde çalıştığını biliyorduk.)

Sistem yaklaşık 2000 Youtube videosu üzerinde test edildi. Araştırmacılar deneylerin, kendi yaklaşımlarının uzun videolar için de pek çok cümle ya da bir üretme kapasitesine sahip olduğunu ve gelişmişlik olarak son seviyenin kendisi olduğunu, gösterdiğini söylemekteler.

Ancak programın hala bazı eksikleri bulunmakta. Küçük şeyleri anlamada ya da benzer şeyleri ayırt etmede ya da birilerinin elinde bulunması gibi bazı yerleri kapalı olduğunda nesneyi tespit etmede problemleri bulunmakta.

Aynı şekilde Facebook da bu teknolojiyi geliştirmekle uğraşıyor. Daha önce fotoğraflarda neler olduğunu tespit edebilen sistemler geliştirseler de şimdi piksellerdeki döngüleri tespit ederek fotoğraftaki objeleri fark etmede neredeyse insan kadar iyi hatta iddialarına göre belki insandan da iyi tespit edebilecek sistemler üzerinde çalışmaktalar. Takım aynı zamanda sistemin vücut dilini anlayabilmesi için de araştırmalar yapmakta.

Video ve fotoğraf çekilmeden geçmeyen bir anın olmadığı günümüzde, bu bilgileri düzenleyebilecek, içeriği hakkında yükleyici girmese de ne olduğuna dair ipucu verecek programların gelişmesi, bu bilgilerin düzenlenmesi ve amaca uygun kullanıma sokulabilmesi açısından da önem arz ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.