Google ve Akılalmaz Satın Alımları
Misafir Yazarlar, 30 Mart 2016Google’ın İlginç ve Bir O Kadar Sıradışı Satın Alımları
UZAY ÇAĞI – Günümüzde internet denince akla ilk gelen websitesi tartışmasız Google’dır. Google’ın zaman zaman gündeme gelen, astronomik bütçelerle satın aldığı şirketlerden az çok haberdar olmuşuzdur. En azından Youtube, Motorola gibi sansasyonel satın almaları medyanın dikkatini çekmiş ve haberleri yapılmıştır. Geçtiğimiz yılın, 2015, Ekim ayında sürpriz bir kararla Google’da dahil, bünyesindeki birçok şirketi,Alphabet Inc. adlı şirket çatısında toplamıştı. O zaman acaba hangi şirketleri topladı diye merak ettiğimde Nest Labs, Calico Labs gibi biyoteknoloji ve akıllı ev teknolojileri üreten şirketlere rastlamıştım ve açıkcası şaşırmıştım. Google neden bu tarz şirketlerle ilgileniyor sorusunun bir cevabı yoktu zihnimde. Büyük çoğunluğu henüz daha ürün ortaya koymamış, sadece araştırma, geliştirme faaliyetleri yürüten şirketleri astronomik rakamlarla satın alarak ne amaçlıyor bilmiyordum. Yakın zamanda bu merakımın üzerine gittim ve Google’ın satın aldığı şirketleri araştırdım. Google gibi bir imparatorluğu araştırmak hiç zor olmadı ancak karşılaştığım sonuçlar beni bir hayli zorladı diyebilirim. Neden mi?
Karşıma çıkan sonuçlara göre Google yaklaşık 200 şirket satın almıştı (Tabi bu listeye Google bünyesindeki şirketlerin satın aldığı şirketler de dahil ancak sonuca bakarsak bu çok farklı bir şey değil). Bu rakamlara bir de Google’ın kendi kurduğu birimleri ve şirketleri kattığımızda ortaya devasa bir imparatorluk çıkıyor. Satın aldığı şirketlere dudak uçuklatan paralar yatırması Google’ın bu satınalmaları ne kadar önemsediğini açık bir şekilde ortaya koyuyor.
Google’ın Satın Alımları:
Google 2010 senesinden bugüne baktığımızda hafta bir şirket satın alma oranına sahip.
Bu şirketlerin genel dağılımı şu şekilde:
-15 farklı reklamcılık şirketi,
-27 farklı arama ve çeşitli analiz şirketleri,
-10 farklı internet, veri güvenliği şirketi
-33 farklı yazılım şirketi,
-18 video, video düzenleme vs. ile ilgilenen şirket,
-13 resim, resim düzenleme vs. ile ilgilenen şirket,
Buraya kadar bir internet devine yakışır satınalımları görüyoruz, ancak bundan sonrası bir daha ilginç:
-3 farklı yüz,ses tanıma, algılama üzerinde çalışan şirket,
-1 artırılmış gerçeklik üzerinde çalışan şirket,
-4 farklı yapay zeka üzerinde çalışmalar yürüten şirket,
-8 farklı robotik şirketi, buna prostetikler, insansı robotlar da dahil
Bütün bunları kategorize ettiğimizde aralarından seçtiğim bazı çalışma alanlarını da paylaşmak istedim:
-3B Modelleme
-3B Boyama
-Video Konferansı
-Seyahat, Konaklama
-Havacılık
-Ses Tanıma
-Yüz Tanıma
-Jest Tanıma, Algılama
-Müzik, video, film gibi sanatsal faaliyetler için Telif Hakları ile ilgilenen bir şirket
-Cep Telefonu uygulamaları
-Bulut Teknolojisi
-Deep Neutral Network
-Doğal Dil Algılama, Anlık Konuşma tercümesi
-Rüzgar Enerjisi Türbinleri
-Navigasyon
-İnsansı Robot
-Robot Kol
-Yapay, Suni Organlar
-Robotik Tekerlekler
-Robotik Kameralar
Burada robot konusuna özellikle değinmek istiyorum. Geçtiğimiz günlerde Google’ın sahibi olduğu robotik şirketlerinden biri olan Boston Dynamics gündeme oturan bir video yayınlamıştı. Videoda ‘Atlas’ adını verdikleri robotu test ettiler. Dengesini bozup düşürmeye çalıştılar, yük taşıttılar.. Yayınladıkları video birçok insanı şaşırttı çünkü robotların bu seviyeye geldikleri pek bilinmiyordu ve Google’ın Boston Dynamics’i bu alanda dikkatleri üzerine topladı ve geçtiğimiz ay Elon Musk ve Stephen Hawking’in yapay zeka ve robotlar üzerindeki kara-ütopya teorilerini akla getirdi. Belki de artık robotlardan korkma zamanımız geldi. Aşağıda değineceğim Google’ın DeepMind yapay zeka şirketinin ürünü olan AlphaGo ile Boston Dynamics’in Atlas robotunu bir araya getirdiğimizde ortaya kayda değer bir birleşim çıkmıyor değil. Bu yazı ile tam olarak dikkat çekmek istediğim şey de bu. Parçaları birleştirdiğimiz de ortaya akılalmaz gelişmeler çıkabilir. Elon Musk ve Stephen Hawking gibi geleceği karanlık görmek, kendi neslimizi bozacak, yok edecek veya köleleştirecek bir üst-insan(!), insanüstü bir varlık geliştirmemiz kaçınılmaz gibi görünüyor(Üst-bilinç hakkında habeas corpus adlı yazıma bakabilirsiniz), evet bu bir gün olacak ve bunu günden güne kendimiz inşa ediyoruz. Google ise buna öncülük eden, bu süreci kısaltan bir unsur. Puzzle’ın önemli bir parçası. İnsan kibrinin somutlaştırılmış imparatorluğu…
Devam edelim:
-Akıllı Ev Teknolojileri (home automation)
-Yapay Zeka(Artificial Intelligence)
-Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality)
-Yörünge Uyduları
-Ev Görüntüleme (Home Monitoring, George Orwell’in 1984 kitabını anımsatan bir çalışma)
-Biyoteknoloji
-İnsansız araç
Bütün bu saydığım alanların tek bir şirketin ilgilendiği farklı konular olmadığını, her bir alana özel, yani tek hedefi kendi alanı olan ayrı ayrı şirketlerin olduğunu hatırlatırım. Herbiri birbirinden ayrı bir sürü şirket ve hepsi Google çatısı altında toplanmış. Üstelik Google bu saydıklarım ile sınırlı değil. Bunlar sadece benim dikkat çekmek istediğim alanlar ve sadece ulaşabildiklerim. Belki ilerleyen günlerde bütün bu şirketler spesifik olarak ne üzerinde çalışıyor araştırabilirim ancak yukarıdaki tablo gözümü korkutuyor. Özellikle yapay zeka ve akıllı ev projelerine muazzam miktarlar ödeyen Google (Sadece Nest Labs, $3.200.000.000) robotik alanına da akla hayale sığmayacak paralar ödemiş.
Yapay Zeka Gelişmelerinde Önemli Bir Sıçrayış, AlphaGo:
Yukarıda yapay zeka (Artificial Intellingence) ile ilgilenen şirketler arasında saydığım Google’ın DeepMind adlı yapay zeka şirketinin bir ürünü olan AlphaGo geçtiğimiz günlerde inanılması güç bir şey başardı; profesyonel bir GO oyuncusunu yendi! Konuya biraz ilginiz varsa bunun ne demek olduğunu çoktan anlamışsınızdır, ancak böyle bir gelişmenin önümüzdeki on sene için dahi beklenmediğini belirtmek isterim. Bu konu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak istiyorsanız, şu yazıyı okumanızı şiddetle tavsiye ederim -> “Bir Yapay Zeka Hamlesi: AlphaGo”
Son Olarak:
Beklemekte olduğumuz Uzay Çağı’nın en büyük aktörlerinden biri olacağına şüphemin olmadığı Google’ın, yeni adıyla Alphabet Inc.’in geleceğimizi çok derinden etkileyeceğine eminim. Uzay ulaşılabilir bir mekan olduğu zaman Google’ın oraya ilk gidenlerden ve yerleşenlerden olacağına da eminim. Bu da ileride Google’ın kendi devletini kurabileceğini, buna imparatorluk demek daha doğru olur, kendi vatandaşlarına sahip olabileceğini gösteriyor. Uzay ve teknoloji yarışında olmaz denilenleri olduran, olmasına daha çok vakit var denilenleri şimdiden gerçekleştiren bu inovatif şirketi takip etmeye devam edeceğim.
1 Ekim 2017
24 Eylül 2017
17 Eylül 2017