Yapay Zekanın Galibiyeti
Yıldız Keskin, 13 Mart 2016Geçtiğimiz cumartesi itibariyle Google’ın İngiltere’de sahip olduğu DeepMind şirketinin yapay zeka ürünü AlphaGo, Go oynunda son on yılın en iyi oyuncusu kabul edilen Güney Kore’li Lee Sedol’ü 3 maçta 3-0 mağlub etti. Bu karşılaşma, daha önce de bahsettiğimiz gibi yapay zekanın ilk kez bir profesyönel oyuncu Fan Hui’yi 5-0 mağlup etmesi üzerine ayarlanmıştı. Bundan önce ise hiçbir robot bir profesyönel oyuncuyu mağlup edememiş, hatta bunun yakın zamanda mümkün olduğu dahi düşünülmemişti.
DeepMind şirketinin kurucusu ve AlphaGo’nun mucidi Demis Hassabis’in Twitter’dan yaptığı açıklamaya göre ilk maç, televizyon ve internet üzerinden yapılan yayınlar üzerinden 100 milyon kişi tarafından izlendi ve ilk maç üzerine sadece Kore’de bir gecede 3300 makale yayınlandı. Maç, Çin’de 14 TV kanalı üzerinden yayınlandı. AlphaGo’nun galibiyeti, Dünya’da birçok gazete ve haber sitesinde de manşet oldu.
Bu karşlaşma beklenirken neredeyse tüm profesyönel oyuncular Sedol’ün galip geleceği fikrindeydi, Go dünyasında da şok edici bir etki uyandırdı. Ama daha ilgi çekici olan, yapay zekanın galibiyetiyle nisbeten küçük bir kitleye hitap eden bir oynun bu kadar ön plana çıkarılması ve haber olması. Bunun sebebi birçok yapay zeka uzmanı, özellikle DeepMind’ın kurucusu tarafından bu gelişmenin tarihi bir adım olarak addedilmesi.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, Go’yu yapay zeka için bu kadar zor kılan özelliği, örneğin satranç gibi başka oyunlarda kullanılan algoritmik hesaplamaların, ne kadar gelişmiş te olsa gülünç derecede yetersiz kalmasıydı ve Hassabis’in dediğine göre de yıllardır müthiş bir çaba olmasına rağmen çok az mesafe katedilmiş olmasıydı. Ancak yeni AI teknikleriyle 2016’nın mart ayında yapay zeka, bu bariyeri de aşmış oldu.
Son maç oynandıktan sonra konuyu ayrıntılarıyla tekrar ele alacağız ve bunun, yapay zeka açısından öneminden daha ayrıntılı bahsedeceğiz.
“Yapay Zekanın Galibiyeti” yazısına bir yanıt var
Bir cevap yazın
1 Ekim 2017
24 Eylül 2017
17 Eylül 2017
Benim de yakınan takip ettiğim bir olay. Bu yorumu yazdığım dakikalarda 5. oyunun sonlarına yaklaşıyoruz. Ancak 4. oyunda Lee Sedol’ün yenmesi gerçekten büyük bir olay. Bu da gösteriyor ki Monte Carlo Tree Search algoritmasında hala gedikler / zayıflıklar olabiliyor. AlphaGo’nun makalesini edinmiş olmakla beraber henüz okumadım. Ancak Monte Carlo tabanlı algoritmalar biraz “rasgelelilik” üzerine olduğu için belki de Lee Sedol’ün 78. hamlesi bir çok profesyonel Go oyuncusuyla beraber AlphaGo’yu da şaşırtmış olmalı ki program tabir-i caizse anlamsız ve boş hamleler yapmaya başladı o dakikadan sonra. Bu arada Lee Sedol çekildi 5. maçta. yine de 1 maç kazanmış olması bile önemli. Kendi deyimine göre çok beklenmedik ve çok iyi hamlelere karşı yapay zeka “sapıtabiliyor”. Ancak böyle bir oyunda bu derecelere gelinmiş olması tehlikeli bir durum.