Singularity’nin Doktrin Kitabı Artık Türkiye’de – 1

, 12 Nisan 2016

Makalelerimizde sıkça ismiden bahsettiğimiz Ray Kurzweil’in bir kitabı daha Türkiye’de bir yayınevi tarafından neşredildi:

insanlik_20

 İnsanlık 2.0 (Tekilliğe Doğru Biyolojisini Aşan İnsan) 

Daha birkaç ay önce (Aralık 2015) Türkiye’de ilk defa basılan “Bir Zihin Yaratmak”tan (How to Create a mind) bu kadar kısa zaman sonra 2006 yılında; yani 10 sene önce yayınlanan “Singularity is Near” kitabının bizlerle buluşacak olması oldukça enteresan. (“Bir Zihin Yaratmak” ile alakalı Faruk Ay’ın tanıtım yazısını sitemizden okuyabilirsiniz. )

Popüler kültür ve sosyal medyada da, neredeyse üstsel bir hızda yayıldığını düşünüyorum Singularity’nin. Türkiye’de de böyle… Gittikçe yaklaşan “Mega-tsunami”nin mırıltı mahiyetindeki sesi.

Tanıtım Bülteninden:

Ray Kurzweil, son yıllarda tekillik hakkında üretilen tüm bilgi birikimini tek bir ciltte toplamış, cildi de kapımıza çivilemiştir. Savları yine de öylesine inanılmaz ki, eğer bunlar doğruysa, bu, bildiğimiz anlamıyla dünyanın sonu ve ütopyanın başlangıcı anlamına gelmekte. On yılın en çok konuşulan kitaplarından biri olmaya aday.

“Ray Kurzweil, tanıdığım insanlar arasında yapay zekânın geleceğini en iyi öngörebilen kişi. İnsanı meraklandıran bu yeni kitabı, bilgi teknolojilerinin insanlığın biyolojik sınırlarını aşmasını sağlayacak kadar hızlı geliştiği, yaşamlarımızı bugün hayal bile edemeyeceğimiz biçimlerde dönüştüren bir geleceği öngörüyor. ”
-Bill Gates-

“Kurzweil’in ana düşüncesini herkes kavrayabilir: İnsanlığın teknolojik bilgisi, geleceğe dair baş döndürücü beklentilerle çığ gibi büyümektedir. Temel konular net biçimde dile getirilmiş. Ama daha bilgili, daha araştırmacı olanlar için yazar görüşlerini büyüleyici ayrıntılarla ortaya koymuş… İnsanlık 2.0 sarsıcı bir bakışa ve yürekliliğe sahip.”
-Janet Maslin, The New York Times-

“Gerçekten, ama gerçekten çok iyi. Müthiş bir biçimde iyi.”
-Businessweek.com-

“Ray’in iyimser kitabı hem okunmayı hem de üzerinde düşünmeyi hak ediyor. Umutlar ve tehlikelerin dengesi konusunda Ray’den farklı düşünen benim gibiler için bu kitap, ivmelenen bu olanaklardan doğan daha büyük kaygıların ele alınması için sürdürülmesi gereken diyaloğa açık bir çağrıdır.”
-Bill Joy, Sun Microsystems-
Daha önce bir vesileyle şunları söylemiştik:

Singularity tehlikesi konusunda hakikaten bir şeyler yapmak isteyen ve bu sele karşı “iyilik duvarı”na bir değil bir çok tuğla koymak isteyenler, bilmeliler ki bunun için kolay bir yöntem vaad edilmiyor. Dileyen, taraftar olarak tezahürat da yapabilir ve bu bile çok önemlidir. Futbolda seyirci 12. oyuncudur. Maçları bazen seyircinin performansı belirler. Olumlu veya olumsuz. Ama sahaya girip oynamak isteyen ve böylece bir tuğla yerine bin tuğla koyabilecekler, çamura girmeyi de göze almalı.

Mücadele etmek düşmanını tanımaktan geçiyor çünkü. Bu zorluğu göze alanlar, Kurzweil’ın en önemli eseri olan “Singularity is Near” kitabını (tabii İngilizce biliyorlarsa) okumalılar.

 

“İngilizce biliyorlarsa” demiştik. Şimdi bu mazeretimiz de kalmadı. Singularity’i daha yakından tanımak ve mücadele etmek isteyenler, yeni çıkan bu kitabı alıp okumalılar. Singularity is Near, Ray Kurzweil’in opus magnum’udur. Öğretisini öğrenebileceğiniz en iyi kaynaktır. Hatta futurist kimliğinin arkasında saklanan “maddeci mistik” bakış açısına bu kitapta şahit olabilirsiniz. “Evrenin uyandırılması” ve “6 Epoche” hakkındaki görüşleri gibi.

Gerçi gelecek sene, bu kitabın daha da ilerletilmiş bir tetimmesi olacak olan “Singularity is Nearer” kitabını yayınlamayı düşünüyor ama, bu “Singularity is Near”ın önemini azaltmaz. *

Kurzweil’ın bir de roman sözü vardı. Lost dizisinin senaristlerinden Damon Lindelof’a, “Danielle” isminde genç bir kızın konu edildiği bir roman yazdığını söylemişti. ** Kurzweil’ın sanal kızı olan Danielle, aynı zamanda bir süper kahraman. Bildiğimiz süper kahramanlardan değil ama… Süper olduğu yön, Kurzweil’ın hayatını adadığı zeka (intelligence) ile alakalı. Merakla bekliyorum. Kurzweil, “Singularity is Near” belgeselinde gördüğümüz gibi, çocukluğundan beri yapay bir zeka “yaratmaya” çalışıyor. Belgeselde bu yapay zekanın adı “Ramona” idi. Yine dişil bir karakter. Belki Google’da inşa edeceği Yapay Zeka (AI)’da bir dişil karakter olur. Kendi alter egosu… Bir nevi, Kurzweil’ın “dijital benliği”. (Bedirhan Sonakın’ın bana bir sözü var. Batı dünyasında kız kahramanlarının öne çıkması ile alakalı bir makale yazacaktı. Bu meselenin kodlarını şerh eden ve misalleri bol bir makale. Bence şimdi tam zamanı; Kurzweil, O’nu inşa etmeden…)

Kurzweil, niye bir süper kahraman hikayesi yazıyor? Bu makale anlamamız için yardımcı olabilir:

“Süper Kahraman ve Transhumanizm Akımı”

 

 

* There’s a good chance we may not find out the details of Kurzweil’s work until 2017. During the discussion on the future of computing and whether Moore’s law was truly in jeopardy, Kurzweil took the opportunity to announce a sequel to The Singularity Is Near aptly titled The Singularity Is Nearer, planned for release in 18 months which will include updated charts. It’s likely that the text will also aim toshowcase his prediction track record, akin to a report he released in 2010 titled “How My predictions Are Faring.” (Kaynak)

 

** I’m actually writing a novel called Danielle. It’s about my imaginary daughter, and it’s also about intelligence. Because this girl Danielle is a superheroine, but she doesn’t melt steel with her eyes, she melts problems with her intellect. (Kaynak)

“Singularity’nin Doktrin Kitabı Artık Türkiye’de – 1” yazısına 2 yanıt var

  1. Soundbug demiş ki: ( 12 Nisan, 2016, 15:37)

    Feridun Bey gibi uzman bir yazar aşağıdaki konuyla ilgili müstakil bir yazı kaleme alsa çok faydalı olur kanaatindeyim.

    “Kurzweil’ın tutarlılığı sadece kendinden kaynaklanmıyor. Kadim bir öğretinin, farklı bir formatta gerçekleştirilmesinin önemli bir memuru olmasından kaynaklanıyor. Aynı makalede buna da kısaca şöyle değinmiştik: “Singularity ve Kurzweil’i anlamak için Neoplatonizm’i, Spinoza’yı ve İslamî kültür içine sızan şekliyle “Ukûl-u aşere” düşüncesini bilmek zorundayız. Singularity, eski bir düşüncenin çağımıza uyarlanmış ve güncellenmiş yeni bir formudur. Dikkatlice bakanlar, süslü, dijital bir perdenin ardındaki o eski yüzü görebilirler.” Değinmediğimiz nokta şu: Bu kadim düşünce/inanç, Neoplatonizm ile başlamamıştır ve Hegel ile de bitmemiştir. Şu an Singularity ile bağlantısı görünmeyen bazı mecralarda bile neşv ü nema bulmaktadır. Bu düşünce o kadar sinsi bir şekilde gelişmektedir ki, sevimli görünümünün arkasındaki deccalî düşünceyi bilmeyen samimi bazı Müslümanlar da, bunu “transfer edip” beslemektedirler. – See more at: http://her-an.org/2016/03/cekirdekler-4/#sthash.DkzSYaoo.dpuf

  2. Soundbug demiş ki: ( 12 Nisan, 2016, 15:18)

    Feridun bey yeterince açık dile getirmiş:

    “Singularity’i daha yakından tanımak ve mücadele etmek isteyenler, yeni çıkan bu kitabı alıp okumalılar. Singularity is Near, Ray Kurzweil’in opus magnum’udur. Öğretisini öğrenebileceğiniz en iyi kaynaktır. Hatta futurist kimliğinin arkasında saklanan “maddeci mistik” bakış açısına bu kitapta şahit olabilirsiniz. “Evrenin uyandırılması” ve “6 Epoche” hakkındaki görüşleri gibi.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.