Neil Jacobstein ile Yapay Zeka Röportajı
Faruk Ay, 1 Mayıs 2016Singularity Üniversitesi’nde yapay zeka ve robotik bölümlerinde görev yapan Neil Jacobstein ile Sevilla’da yapay zeka üzerine röportaj yaptık. Kendisine Moore Yasası, insan seviyesinde yapay zekanın ne zaman üretileceği, bu seviyenin üzerine çıkması ile oluşturulacak süper zeka ve bunun nasıl kontrol altında tutulacağı konularında sorular sorduk.
– Michio Kaku gibi Moore Yasası’nın çöktüğünü iddia eden isimler var. Acaba kuantum hesaplamalarına dayalı yeniliklerle bunun üstesinden gelinebilir mi?
– Yapay zeka ne zaman insanın zeka seviyesine ulaşacak? Bir tahminde bulunabilir misiniz?
– Bir sonraki adımda, yani insan zekasından daha zeki bir yapay zeka hatta süper zeka ortaya çıktığında, artık bizim için sonrasında neler olacağını tahmin etmek oldukça güç olacak. Böyle bir durumda kendimizi güvende hissedebilmek için yapılması gereken nedir?
– Zeka ve ahlak arasında bildiğimiz kadarıyla bir korelasyon yok hatta pek çok durumda dahilerin empati kurmak ve ahlaki tercihlerde bulunmak adına çok daha problemli olduğu görülüyor. “Zeka patlaması” sonrası insandan binlerce kat daha güçlü bir zeka formu ile ilgili bu çerçevede ne düşünmeliyiz?
– Bu Süper Zeka’nın yaratıcısı/yaratıcıları ister istemez kendi bakış açısını ve değerlerini de bu sisteme ekler mi? Uzman sistemleri kar maksimizasyonu için kullanıyoruz, genel olarak tüm dijital gelişmenin merkezinde pragma var ve bunun sonucu olarak ‘Süper Zeka’ya vereceğimiz ahlakın pragmatist ve oportünist olma ihtimali var mı?
– Nick Bostrom’un Simülasyon Argümanı hakkında ne düşünüyorsunuz? Bir simülasyonun içinde mi yaşıyoruz yoksa böyle bir simülasyonu ilk defa hayata geçirecek medeniyet biz miyiz?
– Peter Diamandis ve Salim İsmail, küçük grupların devletlerin, büyük hiyerarşik organizasyonların yapamadığını yaptığını söylüyor. Yapay zekaya bu açıdan nasıl bakarsınız? Büyük şirketler ve devletler yerine küçük bir grup tarafından geliştirilebilir mi? Bu bir güvenlik sorunu teşkil eder mi?
– Süper zeka geliştirme uğraşında olanların ifadelerindeki dini atıflar dikkat çekici, örneğin Ben Goertzel dinlerin vaat ettiğinin bile ötesinde şeyler göreceğimizi söylüyor. Sizce bu söylemler teknolojinin gelişmesine zarar vermez mi?
1 Ekim 2017
24 Eylül 2017
17 Eylül 2017