Robot Devrimi 5 Milyon Kişiyi İşsiz Bırakacak!

, 10 Haziran 2016

UZAY ÇAĞI -ve bunun önüne geçmek mümkün gözükmüyor-

Robot teknolojisi gelişiyor. Robotlar her geçen gün gelişip daha da fonksiyonel hâle geliyor. Belki henüz insanlığı köleleştirmek için gelmiyorlar ama gelecek yıllarda birçok işçiyi işinden edecekler gibi görünüyor. Sayısız sektörde ve görevde iş yapabilecek robotlar bazı alanlarda işveren açısından çok daha avantajlı olabiliyor. Bu da birçok kişinin işini riske sokuyor.

4. SANAYİ DEVRİMİ GERÇEKLEŞİYOR

Dünya Ekonomik Forumu(http://www.weforum.org/)’nun yaptığı çalışmaya göre önümüzdeki beş sene içerisinde 5 milyondan fazla kişi robotlar yüzünden işsiz kalacak. “Geleceğin Meslekleri (The Future Jobs)” adlı çalışma kapsamında Dünya Ekonomik Forumu’nun hazırladığı rapora göre dünya iş pazarı gelecek beş senede çok büyük bir değişim geçirecek. Yapay zeka(AI), genetik teknolojiler, biyoteknoloji ve 3 boyutlu yazıcı gibi teknolojilerdeki ilerlemeler sayesinde birçok işte insan gücüne gerek kalmayacak, hatta robotlar insanlardan daha fonksiyonel olacak. Dünya Ekonomik Forumu bu gelişmeler sonucunda en az 5.1 milyon insanın işsiz kalmasına kesin gözüyle bakıyor. Dünya üzerindeki bu keskin değişime ise “Dördüncü Sanayi Devrimi” adını koydular.

Dünya Ekonomik Forumu yaptığı bu verilere dünya çapında 371 şirketin 13 milyon çalışanı üzerinde yaptığı anketlerle ulaştı. Şirketlerin insan kaynakları departmanlarıyla muhattap olan Dünya Ekonomik Forumu araştırmacıları ulaştıkları sonuçlarda sadece yüksek teknolojik gelişmelerin değil ayrıca iklim değişiklikleri ve tükenmeye yüz tutan veya tükenen doğal kaynakları ve nadir elementleri, demografik ve sosyo-ekonomik değişiklikleri de göz önüne almış.  Elde ettikleri sonuca göre sosyal, ekonomik ve teknolojik gelişmeler hemen hemen bütün sektörlerde ve endüstrilerde fırtına etkisi yaratacak ve işgücü ve emek odaklı işletmelere büyük zarar verecek. Dünya Ekonomik Forumu bütün bunları 4. Sanayi Devrimi’ne geçiş süreci olarak görüyor ve yaşanacak bu sancıları normal buluyor.

robot devrimi

Dünya Ekonomik Forumu’nun öngördüğü bu değişiklikler en çok büro – ofis çalışanlarını etkileyecek. Yaklaşık 4.8 milyon yönetimsel-idari işçi robot devrimi ile işsiz kalacak. Üretim ve imalat sektörü de robot devrimi ile büyük darbe alacak. Geliştirilecek robotlar gerek ince işlerde gerek ağır ve zor işlerde insanların yerini alacak. Zam, izin istemeyen, harıl harıl çalışan, hata payı çok düşük olan bu robotlar işverenlerin, patronların gözdesi olacaklar.

Bakım ve onarım işleri için de aynı şey geçerli, 3 boyutlu yazıcılar sayesinde birçok ürün çok daha hızlı ve kaliteli şekilde, istenildiği gibi tasarlanıp, tasarlanıldığı gibi kullanılabilecek. İnşaat sektörü de bu yazıcıların gelişmesi ile nasibini alacak. Gelecekte inşaat vinçleri değil inşaat ustası robotlar görmemiz mümkün. Günümüzde duvar ören, duvar boyayan robotlar giderek yaygınlaşıyor.

Robot devriminden sadece işgücü gereken meslekler zarar görmeyecek hukuk sektörü de Dünya Ekonomik Forumu’nun kara listesinde yer almış. Neden ve nasıl olacağı ile ilgili bir açıklamaya rastlamadık ancak tahminlerimiz online avukatlık, e-devlet gibi platformların gelişmesi ile hukuksal süreçlerin hızlandırılacağı yönünde. Bu hızlanma tahmin edeceğiniz gibi birçok kişinin iş imkanını elinden alacak. Öte yandan, robot devriminin oluşturacağı yeni pazarlar ile işletme ve finans dünyasında en az 492.000 kişiye iş imkanı sağlanacak. Ayrıca bilgisayar, matematik, mimarlık ve mühendislik sektörleri büyüyecekler listesinin başlarında geliyor.

Bu haberin kanaatimizce en önemli kısmına gelecek olursak o da Dünya Ekonomik Forumu’nun devletlere gelecek eğitim ve iş modellerine hazırlanmaya başlamasını önermesi diyebiliriz. Forum yaptığı açıklamaya göre hazırladıkları raporun devletlere ilham olmasını istiyor. Devletlerden eğitim modellerini geleceğe yönelterek çocukları geleceğin mesleklerine hazırlanmalarını, yeni dünya düzeninde kendilerine yer bulmalarını sağlayacak eğitimin ve ufkun verilmesini istiyor. Anlayacağınız dünya değişiyor ve hedefler büyüyor.

UZAY ÇAĞI

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.