Nikola Danaylov / “Socrates” Röportajı – 1
B. Sadık Ünal, 11 Haziran 20172012 yılında İstanbul’dan San Fransisco’ya gittik ve Masonic Center’da düzenlenen Singularity Summit’e katıldık. O kadar yol ve masraftan sonra biraz hayal kırıklığı yaşadığımızı itiraf etmeliyim. Hayal kırıklığımızın en önemli yapıtaşı ise temelsiz bir iyimserliğin “Singularity” başlığı ile ilintilenen konuların tümüne egemen olmasıydı. Anlaşılacağı üzere henüz Nikola Danaylov ile tanışmamıştık. Belki bazı röportajlarına/podcastlerine o tarihte ulaşmak mümkündü ama Singularity Hareketi için oynayacağı rol ve tamamen özgün rengi henüz açığa çıkmamıştı.
O günden bugüne kadar ikiyüzün üzerinde röportaja ev sahipliği yaptı. Bir düşüncenin propagandasını yapmaya çalışmıyordu. Kendisi için seçtiği “Socrates” isminin ilke planında bir yansıması olmaya çalışıyordu. Bildiğimiz kadarıyla filozof Sokrates, doğru sorular için hayatını harcamış biriydi. Hakikate hemen ulaşılamayacağını bilen ve ulaşmak için her türlü bedeli ödemeye hazır biri. Nikola Danaylov şu an sayısı 214’e ulaşan röportajları (podcast) ile “sokrat misyonu”nun Transhümanist/Singülariteryen hareket içindeki yansımasını ifade ediyor. Sorularıyla hakikate yol bulmaya çalışıyor.
Nikola Danaylov’un “Kral Çıplak” ismiyle şöhret bulan bir konuşması oldu. Bu konuşma 2012’den bu yana katıldığımız sayısız Singularity Institute/University organizasyonunda duyamadığımız kuvvetli eleştirel bir tona sahipti. Daha önceden Singularity Üniversitesi gibi mezunu olduğu kurumları da eleştirdiği konuşmasında şeffaflık ve singülarity kapsamında “bilginin demokratikleşmesi” ile de ilgili tespit ve eleştirileri oldu. Bu konuşmanın yankıları hala sürerken biz de Nikola Danaylov’u Her-An’ın takipçileri ve Türk düşünce dünyası ile buluşturmaya karar verdik.
Röportaj Toronto’da Nikola Danaylov’un ev sahipliğinde yapıldı. Kendisi yoğun mesaisine ve hasta olmasına rağmen teklifimizi kabul etti ve çok sayıda sorumuzu yanıtladı. Misafirperverliği ile bize aynı coğrafyanın ve tarihin çocukları olduğumuzu hissettirdi. Kendisi her ne kadar şu an Kanada’da yaşasa da köken olan Bulgar, yani komşumuz.
Nikola Danaylov, 200’ün üzerinde röportaj/podcastin ev sahibi/yapımcısı ve 1000’den fazla makalenin yazarı, ayrıca yeni yayınlanmış bir kitabı da var. 20 farklı röportajdan derlenen bu kitap, şimdiden kendi alanında “çok satanlar” listesine girmiş durumda.
Düşüncelerine katılsanız da katılmasanız da görüşmekten, sohbet etmekten keyif alacağınız biri Nikola Danaylov/”Socrates”. Biz bu keyfi yaşadık, şimdi sıra sizde…
Nikola Danaylov röportajı, yapımını üstelenen Ömer Özdemir, yönetmenliğini yapan Mahmut Taşdemir ve kurgu ve çevirisini yapan Akif Manisalı’nın fedakarlıkları ile ortaya çıkan bir çalışma oldu. Emekleri ve uzmanlıkları olmadan hayata geçmesi çok zor olan bu başarılı röportaj için Her-An olarak teşekkürlerimizi sunuyoruz.
“Nikola Danaylov / “Socrates” Röportajı – 1” yazısına bir yanıt var
Bir cevap yazın
1 Ekim 2017
24 Eylül 2017
17 Eylül 2017
Geri izleme: Her-An Visits Nikola Danaylov and Records A Unique Interview