Gezegenler Arası Yaşam – 2
Mehmet Aydemir, 10 Ekim 2017Mars Şehri
Her ne kadar Ay’da üs kurmak istese de Musk’ın ana motivasyonu Mars üzerine kurulu olduğu çok açık. Mars’a gitme planı Musk için yeni bir proje değil. Daha önce de katıldığı konferanslarda benzer konuşmalar yaptı. Yeni Coğrafi Keşif: Mars başlıklı yazımızda da Mars projesini anlatmıştık. Bu yazıya konu olan sunumu daha çok Mars’a nasıl gidileceği üzerineydi. Aradan geçen 2 sene sonra karşımıza ayakları daha yere basan bir planla çıktı Musk. Mars’a gitmek insanı tek gezegende yaşayan türden gezegenler arası bir türe dönüştüreceğini söyledi. Aynı Ay gibi yörüngede yapılacak yakıt ikmali ile Mars’a gidilecek. Ancak Mars’ta yakıt üretimi yapmak gerekecek. Mars’ın atmosferi yoğun miktarda karbondioksitten (CO2) ve zemini yerin altındaki buz kütlelerinden (H2O) oluşuyor. Böylelikle CO2 ve H2O’yi kullanarak Sebatier tepkimesi ve güneş enerjisiyle roket yakıtı için gerekli metan ve oksijen elde edebilecek. Tabi bunun için Mars’ta bir yakıt deposu kurulması gerekiyor. Musk açıkça bizim de ilgi alanımız olan uzay madenciliğini hayata geçireceğini duyurmuş oldu.
Mars’ın yerçekimi az olduğu için gezegenden ayrılmak için itici rokete ihtiyaç olmayacak ve uzay gemisi tek başına 20-50 short ton taşıma kapasitesiyle Mars’tan ayrılabilecek. Mars’ın atmosferinin yoğun olması sayesinde Dünya’dakinin aksine dikey iniş yapacak roket aerodinamik manevralarla neredeyse itici roketlerle ihtiyaç duymayacak.
Musk 2022’de Mars’a 2 kargo göndermeyi ve olası riskleri belirlemeyi/deneyimlemeyi planlıyor. Misyonun temel amacı ise Mars’taki su kaynaklarını tespit etmek. Taşıyacağı kargolarda güç üniteleri, madencilik için gerekli araçlar ve gelecek uçuşlar için yaşam destek altyapıları taşıyacak. SpaceX’in Mars uçuşunun 2022’den önce hayata geçme ihtimali de var. Zaten Musk da konuşmasında 2022 tarihi için “6 sene benim için çok uzun bir zaman” demesi tarihi önce çekmek istediğini gösteriyor. Zaman hakkında bir spekülasyon yapmak zor ancak Dünya ve Mars yörüngelerinin senkronize olabildiği randevu tarihleri 2 senede bir gerçekleşiyor. Dolayısıyla 2022’den en önce tarih 2020 olabilir.
2024 yılına gelindiğinde ise SpaceX Mars’a 4 roketlik uçuş yapmayı öngörüyor. Bunların ikisi kargo, diğer ikisi roket ise insan taşıyacak. İkinci Mars uçuşunun temel amacı ise yakıt depolama üniteleri kurmak olacak. 2022’de gönderilen 2 roketle beraber toplam 6 roket yakıt deposunu kurmak üzere oluşan malzemelerden (güneş panelleri, madencilik araçları, suyu rafineri etmeye ve atmosferdeki karbondioksiti işlemeye yarayacak ekipmanlar) ve bunu gerçekleştirecek ekipten oluşacak.
Ve yavaş yavaş uçuşlar arttıkça Mars şehri oluşmaya başlayacak. İnsan nüfusu oraya yerleştikçe terraforming (dünyalaştırma) süreci peşinden gelecek. Musk Mars şehrini anlatırken sunumunda aşağıdaki resmi kullandı. İlk defa birisi çıkıp yakınlık açısından öngörülebilir bir tarihte uzayda kurulacak bir şehrin planını anlatmış oldu.
Dikkatimi çeken biraz komplo teorili bir konuyu paylaşmak gerekirse, Mars’ta kurulacak yerleşim için medyanın hemen hepsi “kolonizasyon” kelimesini kullanırken Musk şehir kurmaktan bahsediyor. Kolonizasyon daha “havalı” durmasına rağmen bundan ısrarla kaçınıyor gibi bir görüntü vermesi acaba kolonializmden (sömürgecilikten) kaçınmak istemesinden kaynaklanıyor olabilir mi? Mars’a gittiğinizde oralarda birileri olursa onlara buraya şehir kurmaya geldiğinizi söylediğinizde belki “hoşgeldin!” diyebilirler. Ancak Fransa’nın Afrika’da, İngiltere’nin Avustralya’da yaptığı gibi koloni kurmak için geldim derseniz bunu dostça bir yaklaşım olarak görmeyebilirler. Bazen saçmalamak insanda yeni ufuklar açar. Bu çıkarımım da saçma geldiyse öyle kabul edin lütfen. Ancak aptalca bir amaca zaman harcamayacak kadar zeki Yuri Milner, Stephen Hawking, Martin Rees gibi insanların uzayda canlı aramanın peşine düşmesini de unutmayın.
Roketle Dünya Uçuşları
Daha önce Musk’tan bahsederken esasında yaptığı işin her düzlemde A noktasından B noktasına en hızlı, en ucuz, en konforlu nasıl gidileceğini bulmak olduğunu söylemiştik.
Bu bazen SpaceX olur. Dünya’dan Mars’a gelişmiş roketler yollar.
Bazen Tesla olur. Karbon yakıtlı motorlardan daha performans gösteren elektrikli arabalar üretir.
Bazen Hyperloop olur. İçindeki havada alınmış bir tünelde basınç etkisini kullanarak karadan uçak hızında seyahat imkânı sağlar.
Bazen trafikte sıkılır ve Boring Company’yi kurar. Trafiği rahatlatmak için tüneller kazıp ve arabaları yerin altından götürmeyi hayal eder.
Transport Man’in yeni projesi ise uzay roketlerini Dünya’da birbirine uzak şehirlerarası seyahat için kullanmak. Böylece Dünya’nın en uzak iki ucu arasında seyahat yapmak yarım saatin altında bir süreye inebilecek. Yolcularını alan roket uzaya çıkacak ve 27 bin km’lik bir hıza ulaşacak. Varacağı noktaya ise yine dikiş iniş yapacak. Bu projesini “birçok insan yapacaklar uzun uçuşları (olumsuz manada) göz önünde bulundurur. Ben bunu yarım saatin altına indireceğim” şeklinde hafif bir meydan okumayla anlattı.
1 Ekim 2017
24 Eylül 2017
17 Eylül 2017